Paco Plumtrek

 

Podium Paco Plumtrek
presenteert:
Almelo De Musical
"Hoe gaat het eigenlijk met de gymzaal?"
Het verhaal en de achtergronden

   Terug Naar Begin Terug naar de website

 

   Terug Naar Begin Het hele verhaal

 

   Terug Naar Begin Hoofdstuk 1

 

   Terug Naar Begin Hoofdstuk 2

 

   Terug Naar Begin Hoofdstuk 3

 

   Terug Naar Begin Hoofdstuk 4

 

   Terug Naar Begin Hoofdstuk 5

 

   Terug Naar Begin Hoofdstuk 6

 

   Terug Naar Begin Hoofdstuk 7

Hoofdstuk 4 - De motie, de papagaaien, het houdt een keer op, en het kort geding.

In maart 2016 houdt Paco Plumtrek op de locatie Achtzaligheden een debat waar veel adviseurs, meedenkers en hotemetoten uit het culturele veld uit heel Twente aanwezig zijn. Op deze avond biedt de directeur van Kaliber, Angelina Schoonewille, ons een kijkje in de muziekschool aan om meerdere ruimtes te bekijken. Ondanks het goede gevoel dat we bij deze uitnodiging hebben is de ruimte die we hier het intensiefst bekijken, kamer 8, te klein voor onze activiteiten.
In deze periode zijn wij sowieso op een intensieve zoektocht en wij bekijken een lange reeks aan mogelijk te betrekken ruimtes.
Zie de twee video’s hierover uit die tijd:
Vlog #1 (door Johan de Ruyter)
Vlog #2 (door Johan de Ruyter)

Toenmalig wethouder van cultuur Anja Timmer spreekt haar steun uit voor podium Paco Plumtrek


(TC Tubantia, 10-02-2016, blz. 9)

– 2017 De motie van de SP en de stemmingsuitslag van de motie die het college oproept om samen met Paco Plumtrek te zoeken naar een goede en betaalbare oplossing met betrekking tot huisvesting, wordt met een grote meerderheid van de Almelose gemeenteraad aangenomen.

– Kamer 8, de ruimte die ons in 2016 werd aangeboden door Kaliber maar door ons te klein is bevonden wordt ons in 2017 nog een keer aangeboden, deze keer door een ambtenaar van de gemeente, en een aantal maanden na dit aanbod nog een keer, door weer dezelfde ambtenaar

We gaan opnieuw kijken en vinden de ruimte nog steeds te klein.

Later in 2017 wordt ons deze ruimte nog een keer met klem aangeboden door toenmalig wethouder van cultuur Christien van Wijk. We gaan nog een keer kijken, nemen bouwkundigen mee en een ambtenaar van de gemeente Almelo, waarna dezelfde conclusies volgen. De ruimte is nog steeds te klein.

In 2018, bij de officiele opening van de Popronde Almelo, zegt de net nieuwe wethouder van cultuur Jan Martin Van Rees, op dat moment nog woonachtig te Boekelo, tegen de organisator van de Popronde, over Paco Plumtrek: “We hebben ze meerdere keren wat aangeboden, het houdt een keer op”.

Het gerucht is hier de wereld ingeholpen en door mensen uit het gemeentebestuur herhaald, dat ons door de gemeente meerdere plekken zijn aangeboden, wat dus niet het geval is.

Je zou er een liedje over kunnen schrijven.

 

De weg is recht onrecht is krom
wat is hier aan de hand?
Men zegt vaak oh ja maar dat
gebeurt overal in dit land
een hardnekkig misverstand
help je zo de wereld in
er is iets ingeslopen
dat was er niet in het begin

Refrein:
Je herhaalt het maar herhaalt het maar
dan wordt het kennelijk waar (nietwaar)?
Je herhaalt het maar herhaalt het
maar je spruitjes worden gaar
Je herhaalt het maar herhaalt het
Maar waar komt het dan vandaan?
Geloof het of geloof het niet
Het is een goedbetaalde baan

Tot herhalens toe herhalens toe
Het is deel van de taktiek
Tot herhalens toe herhalens
toe nou eens ja doe nou eens niet zo onsympathiek
Je wordt dan wel goed betaald,
maar waar is je moraal
Zo maak jij die herhaalt herhaalt
een ontzettend lang verhaal

Herhaal nog eens voor de zekerheid
als in een reclamespot
en wees net als Lee Harvey
deel van het complot
een hardnekkig misverstand
wie heeft daarbij belang
degene die de waarheid zoekt
plak je zo achter ’t behang

Refrein:
Je herhaalt het maar herhaalt het maar
dan wordt het kennelijk waar
Je herhaalt het maar herhaalt het
Maar je spruitjes worden gaar
Je herhaalt het maar herhaalt het
Maar waar komt het dan vandaan?
Geloof het of geloof het niet
Het is een goedbetaalde baan

Toen wij in 2021 dienden te vertrekken uit de Kolkschool, waarbij de vertrekdatum enkele keren werd verschoven omdat wij niet zo snel (met een aanzegging van 6 weken) vervangende ruimte konden vinden, voelde de gemeente zich niet meer geroepen ons te helpen bij het vinden van een andere ruimte. Ook de gymzaal, waarover wij inmiddels een akkoord hadden bereikt met projectontwikkelaar Kloos2, mocht niet gebruikt worden om onze spullen naartoe te verhuizen.

In het voorjaar van 2021 werd de druk zo opgevoerd dat wij er stapelgek van werden, waarbij wij in heel korte tijd én dienden te verhuizen, én zelf vervangende betaalbare ruimte dienden te vinden, en een sluitend plan ter renovatie en ook exploitatie van de te verwerven gymzaal dienden in te leveren.

Terwijl wij in goed overleg met verschillende ambtenaren waren over ons aanstaande vertrek uit de Kolkschool werd uiteindelijk, in een zoom met één van deze ambtenaren, aangekondigd dat na afloop van de betreffende zoom, de gemeente tegen ons een kort geding zou beginnen.
(Dat kon er ook nog wel bij). Maar niets om ons zorgen over te maken, zei deze ambtenaar. Het was om Paco en de ATIB, de Turkse arbeidersvereniging op de begane grond van de Kolkschool, gelijk te behandelen. De gemeente was immers een week eerder een kort geding tegen de ATIB begonnen.

Het kort geding om ons zo snel mogelijk te laten ontruimen was op 13 mei 2021. Een week later al was de uitspraak, waarbij dit kort geding en ons verzoek aan de kantonrechter om ontruimingsbescherming waren samengevoegd, wat heel ongebruikelijk is en waarbij rechter Lorist het standpunt van de gemeente overnam: De gemeente zou ons meerdere keren vervangende ruimte hebben aangeboden, suggererend dat ons meerdere ruimtes zijn aangeboden.

Interessant hoe een onwaarheid in de rechtszaal tot waarheid gemaakt kan worden: Er is ons door de gemeente alleen een flink aantal keren dezelfde te kleine ruimte aangeboden in de muziekschool.

Wij dienden de Kolkschool per 1 juni bezemschoon achter te laten en werden tot de proceskosten à € 1600 veroordeeld. Ook hierin ging de gemeente mee en is ons hierin niet meer tegemoet gekomen. Wel stond deze “overwinning” opvallend snel op de website van de gemeente Almelo.

We hebben een hoger beroep intern besproken maar dit zou veel geld kunnen kosten en een goed deel van ons stichtingbestuur was er helemaal klaar mee.